Kuzu škrob
Kuzu škrob je vyrobený z koreňa divokého japonského viniča.
KUZU, KUDZU
GEFEN (po čínsky)
Puerariae amylum
Patrí medzi prírodné koreňové škroby. Má neutrálnu chuť a menej
alebo vôbec neovplyvní farbu, chuť a čírosť/zakalenie jedla. Ako
jeden z mála má krásnu želatínovú štruktúru a rýchlo zahusťuje.
Nie je citlivý na vysoké teploty, takže sa výborne hodí na prípravu
rôznych jedál od polievok, omáčok až po dezerty.
Vlastnosti podľa čínskej medicíny:
Škroby sú všeobecne ťažšie stráviteľné pre náš tráviaci trakt, no kuzu
je výnimka. Je mierne chladnej povahy a chuť má sladkú. Vzťahuje sa
ku dráham sleziny, žalúdka a k pečeni a obličkám. Upokojuje
žalúdok a črevá. Znižuje pocit horka v celom tele tým, že otvára povrch
a uvolňuje svalstvo. Používa sa pri návaloch počas menopauzy, harmonizuje
hormonálny systém. Lieči stuhnutú a boľavú krčnú chrbticu z napadnutia
vetrom. Pomáha pri horúčke a bolestiach hlavy. Lieči črevné zápaly a
infekcie. Detoxikuje a tonizuje yin. Znižuje vietor v pečeni a horko
v pľúcach. Uľaví pri vysokom krvnom tlaku a hučaní v ušiach. Používa
sa pri pálení záhy a pri cukrovke, lebo rodí telesné tekutiny a zastavuje
pocit smädu.
Jarný detox
1 čajová lyžička kuzu škrobu, 1 čajová lyžička ume octu, 3dcl vody.
Všetko spolu zmiešajte a popíjajte ráno nalačno. Pomáha pri oslabení
organizmu, počas nachladnutia, pri prekyselení organizmu a
na prečistenie celého tela.
Kuzu puding (2 - 3 porcie)
200g čučoriedkového kompótu, 100ml rastlinného mlieka (ryžové,
kokosové, mandlové), 30g kuzu škrobu
Kuzu najskôr rozmiešajte v mlieku a potom pridajte kompót.
Za stáleho miešania varte spolu cca 5 minút. Nalejte do misiek a
nechajte vychladnút. Vyklopte a dozdobte napr. tahini pastou, orieškami
a medom. Môžete vyskúšať aj iný druh kompótu pre zmenu chute.
Balenie: 500 g zip sáčik
37.00 EUR